Navigation bar

15. joulukuuta 2014

Kuinka vietän joulun?

15. Luukku

Eli ajattelin tulla kirjoittamaan tänne meidän perheen jouluvietosta. Koska jouluaaton sekä muut joulujutut jokaisen perhe viettää/tekee aina hieman eritavalla, niin mielestäni näitä postauksia olisi todella kiva lukea muidenkin blogeista :)

Joulukuusi meillä on aina laitettu lähes poikkeuksetta 1. joulukuuta, tai joulukuun ekana viikonloppuna (joskus jopa marraskuun vikoina päivinä :D ), mutta tänä vuonna tuo perinne on jäänyt välistä, koska siskoni ei ole vielä kerinnyt kotiin työkiireittensä vuoksi. Koska jouluna ollaan se aina ennenkin tehty yhdessä, niin mys tääkin vuonna aiotaan. Kuitenkin minä ja äitini ollaan niin joulu ihmisiä, että meidän oli pakko saada laittaa kuusi sekä kynttilät jo valmiiksi.. Kuitenkin kun ollaan äiti, Marle sekä minä saatu kuusi koristeltua, niin lopuksi se on aina ollut iskän juttu laittaa tähti kuuseen, tätä tapaa ei olla ikinä muutettu! 


Aamut aloitetaan niin, että odotellaan olohuoneessa, että jokainen on herännyt, samalla katsoen jouluohjelmia telkkarista. Myös iskä on yleensä aina alkanut keittämään puuroa kunnolla hauduttaen. Nyt viime joulujen ajan olemme viettäneet lähes poikkeuksetta jouluaatot kotona, jonne sitten on tullut muutamia sukulaisia. Toisin kuin olin lapsi, vietimme joulut aina Rukalla, mummin ja ukkini luona, siellä on aina niin ihana jouluinen maisema ollut, sekä kaikenhan kruunasi joulupukki, jolla oli aina oikea poro sekä reki mukana! 


Kun kaikki ovat heränneet, niin meillä on ollut tapana valita kuusen alta yksi oma lahja ja avata se, ja sitten kun ollaan avattu ensimmäiset lahjat mennään puurolle :) Puuron syömisessä saattaa vierähtää jopa tunti, koska jutellaan ja keskustellaan kaikista jutuista ja nautitaan puurosta rauhassa. Tämän jälkeen tapana on ollut käydä katsomassa meidän hevosta, joka kuitenkin lopetettiin tämän vuoden marraskuussa, joten puuron jälkeen varmaan katsotaan yhdessä jouluohjelmia sekä kaikki tutut leffat, joita jouluna tulee, kuten yksin kotona sekä muut. 


Varsinaista jouluruokaa alamme syömään yleensä 4-6 aikoihin, riippuen täysin siitä, monelta aloimme puuroa syömään. Pöydästämme löytyy aina kinkku sekä sille tehty kastike, perunoita, peruna-, porkkana- sekä lanttulaatikko, leipää, tavallista salaattia, graavilohta sekä muita perusjuttuja, poislukien mäti, sillä kukaan perheestäni ei pahemmin pidä siitä. Jouluruuan jälkeen avaamme kaikki loput lahjat ja loppu ilta meneekin niiden ihastelussa sekä leffoja katsellessa. Tottakai illalla aikaa menee jouluherkkujen, kuten piparin sekä joulutorttujen mussuttamiseen sekä glöfin juomiseen, koska nehän kuuluvat perinteisesti jouluun!

Kaikki kuvat We♥It.

Kotona ollessamme emme käy joulukirkossa, mutta aina kun olemme mummilla ja ukilla viettäneet aikaa, niin olemme käyneet Kuusamon jouluirkossa, mikä mielestäni on ollut aivan ihanaa! En sitten tiedä, miksi täällä ei ikinä ole tullut kirkossa käytyä, mutta eipä se tosin hirveästi ole haitannutkaan :) 

Onko teillä mitään samanlaisia perinteitä? Entä miten te vietätte joulun?

2 kommenttia:

  1. Olipas kiva postaus! (: meillä on tavallaan samantapaisia perinteitä, meillä vain aina jaetaan lahjat heti aamusta ja joulupöytään kuuluu ehdottomasti mäti ! ihana postaus ja hyvää jouluu!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos paljon sulle! :) Ja teilläkin kuullostaa kuitenkin kivalta tuo teidän tapa miten joulun vietätte!

      Poista